Saturday, November 16, 2013

KONGSIKAN ILMU YANG ADA !!!

Assalamualaikum. Sekian lama blog ini bersawang. Hari ini berpeluang menyapu sikit sawang di blog ni..hehe..
Jom baca sedikit perkongsian buat motivisi bersama :-)

Semasa menengah atas, saya ambik matapelajaran matematik tambahan.
Asal sebut sahaja matematik tambahan, mesti muka kelat ja semua masa tu.
sebab apa?
Boleh bilang dengan jari  berapa orang sahaja yang lulus dan muka-muka yang sama sahaja yang lulus pun.
Saya pula, lulus pun lepas-lepas sahaja.

Ada seorang rakan kelas saya ni, dia maintain sahaja. Memang selalu lulus dan agak menyenagkan markahnya. Jadi, saya teringinlah nak tahu macam mana dia study Addmaths ni.
Satu hari saya minta nak pinjam buku latihan dia. Buku latihan yang kedai jual ada past year tu. Masa ni semua ada buku latihan tu sebab cikgu kumpul beli untuk satu kelas.

Sangkaan saya, mestilah habis latihan dalam buku tu dia buat. Rupanya tidak. Kosong banyak daripada yang sudah buat. Pelik saya masa tu.

Saya meneruskan misi nak tahu macam mana dia boleh terror addmaths. Sehinggalah satu hari saya tengok dia sedang  tolong tunjuk cara nak buat soalan pada kawan kelas yang tanya dia. Banyak soalan yang berjawab dalam buku latihan kawan yang tanya tu, adalah tulisan dia.Bukan tulisan pemilik buku pun.
Saya tengok buku beberapa orang kawan kelas, banyak dengan tulisan dia.

Ha! Terjawab lah, dia banyak KOGSIKAN ILMU DIA, dia buat latihan dengan mengajar kawan-kawan lain. Itulah rahsia dia yang saya nampak.

#Saya kongsikan kisah ini buat motivasi kepada kita semua. Ada ilmu kena amal, kena kongsikan. Maka akan terhasil ‘practice make perfect’ secara tak langsung di situ kan???

:: LABu Hijau/RR Craft::





1 comment: